Nettvideo – Tekst i kontekst

De fleste som har fullført et treårig videregående-løp  her til lands har nok vært borti begrepet retorikk, på godt eller ondt avhengig av hvor interessert man er i den slags. Retorikk er læren om talekunst – om hvordan man best kan appellere til et publikum. Retorikken lærer oss at det finnes tre grunnleggende appellformer:

  • Etos – Det å spille på avsenderens troverdighet
  • Logos – Det å spille på fornuft og logikk
  • Patos – Det å spille på mottakerens følelser

Men uansett hvor viktig det er å koble seg til seeren på et emosjonelt, rasjonelt, og troverdig nivå, er det minst like viktig å vite når og hvor man skal gjøre det. Kairos, som det heter i retorikken, handler om å komme med rett ord til rett tid; å komme med riktig budskap i riktig kontekst.

BlogComic_02

Video på sosiale medier er i denne forstanden et interessant fenomen. Av de store sosiale mediene som tilbyr video-tjenester i dag er det bare YouTube som har fokusert på videoinnhold fra dag én. Snapchat og Instagram var originalt kun fotodelings-apper, mens Facebook og Twitter var mer sammenlignbare med nyhetsfeeder. I 2017, derimot, har alle disse kanalene tatt i bruk videofunksjonalitet. Men hvem gjør det best?

I følge en undersøkelse i regi av The Economist, er det tydelig at Facebook gjør det best med tanke på visninger, mens YouTube er flinkest til å holde på og engasjere seerne sine. Nicholas Minter-Green, sjefen for The Economist Films, mener det er fordi YouTube er så lik den tradisjonelle lineære seeropplevelsen. Jeg er ikke uenig, men jeg tror at faktorer som kontekst og hvilke forventninger man har til kanalen er like viktige.

men watching video on laptop
Foto: Colourbox.com

YouTube er i stor grad en video-on-demand tjeneste. Når man velger å gå til YouTube kommer man med et sett forventninger: Man forventer å finne videoinnhold, og man forventer å se på det. Man besøker ikke YouTube for å se hva vennene dine holder på med eller for å chatte med noen. Man besøker YouTube nettopp for å se videoinnhold på egne premisser. For å se en video må man gjøre minst et valg, og det valget er å klikke på videoen du vil se. Videre valg hjelper med å skreddersy hvordan din YouTube opplevelse blir; du kan abonnere på de kanalene du vil, du kan oppsøke kanaler og videoer alt etter hva du vil se… Alt skjer på egne premisser og med egne forventninger.

På Facebook, som rent tallmessig er en mye større tjeneste, er ting meget annerledes. Hvis YouTube er video-on-demand, er Facebook video-that-happens-to-pop-up-in-your-newsfeed-occasionally. Videoene dukker opp i feeden din om du vil eller ikke. Har en kompis likt eller kommentert en video? Her har du den! Den spilles forresten av automatisk, slik at du slipper å bekymre deg for slike gufne ting som valg. Fysjameg.

Facebook gir flere visninger, YouTube gir en mer dedikert opplevelse. Mitt tips er å tilpasse videoinnhold etter nettopp disse fordelene. Lag korte, blikkfangende videoer til bruk på Facebook. Lag lengre, mer dypdykkende innhold til bruk på YouTube. Utnytt konteksten seere kommer til å se videoinnhold i så godt som dere kan.

Det er en grunn til at TV-programmer vises på bestemte tidspunkt og på bestemte kanaler – fordi det er i nettopp den konteksten de treffer målgruppen sin best.


Bloggen er et semesterprosjekt ved Universitetet i Agder og skrives av kommunikasjonsstudent (og telefonselger-empatiker) Odd Magne Vatne

Legg igjen en kommentar

Website Powered by WordPress.com.

opp ↑